UXDE dot Net Wordpress Themes

De emo-bagage van je partner

op

shutterstock_142989868

Wat als je partner nog emotionele bagage heeft uit een vorige relatie? Als hij of zij nog niet klaar is met het verwerken van een vroegere breuk? Hoe ga jij daarmee om?

Uit elkaar gaan is altijd lastig, ingewikkeld, emotioneel en vermoeiend. Het is bagage die je meesleept tot je er klaar voor bent om los te laten. Het zijn littekens die moeten helen doorheen de tijd tot je wond genoeg genezen is voor een nieuwe relatie. Dat is niet altijd gemakkelijk. En zeker niet als die bagage niet van jou is maar een extraatje van je nieuwe partner. Wat dan?

Opnieuw beginnen daten kan moeilijk zijn, zeker als je uit een slechte relatie komt. Het vraagt moed en durf om jezelf weer kwetsbaar op te stellen. En dat kan beangstigend zijn, want je hebt allerlei gevoelens die je al eerder hebt gehad – en je weet hoe slecht het toen is afgelopen. Oud verdriet komt naar boven, en angst om weer gekwetst te worden. En dat is normaal, maar het is niet plezant als je de partner bent die hiermee geconfronteerd wordt. Hier zijn drie tips om beter om te gaan met de onzekerheden van je partner en de onvermijdelijke stress op je relatie.

1) BLIJF RUSTIG

Het heeft geen zin om zelf helemaal in de war te raken. Paniek aan jouw kant maakt het alleen maar erger. Blijf daarom rustig. Adem eens diep in en uit en verlies je geduld niet. Denk na wat jij in een gelijkaardige situatie zou willen dat je partner deed. Vermijd vooral om een directe confrontatie aan te gaan, dan escaleert de situatie alleen maar. Wees dus lief, kalm en rustig. Dwing je partner ook niet om ineens beslissingen te forceren, maar neem het leven stapje per stapje.

2) PRATEN, PRATEN, PRATEN

De ex-factor is duidelijk een belangrijk deel van jullie relatie geworden. Neem daarom de tijd en de ruimte om erover te praten. Blijf niet hangen op alles wat slecht was, kijk naar de goede dingen die zijn gebeurd of naar de vooruitgang die je partner al heeft gemaakt. Probeer te begrijpen wat er in je gekwetste partner omgaat en maak de angsten rond jullie relatie bespreekbaar. Herinner je partner eraan dat jij niet zijn/haar ex bent. Herinner hem/haar aan de positieve en fijne dingen die jullie samen hebben beleefd.

3) LOVE IS THE CURE

Geef je partner ruimte. Rust en een beetje afstand zijn vaak nodig om de dingen een beetje op een rijtje te zetten. Een oud liefdesverleden in een nieuwe relatie is inderdaad moeilijk, maar tijd en veel liefde maken dat meestal goed.

Vind je dat het verdriet of de angst blijven aanslepen en dat er na veel tijd, ruimte, liefde en geduld niets verandert? Misschien is een therapeut dan wel een goed idee. Soms is het ook een goed idee om een pauze in te lassen totdat je partner zijn/haar verdriet een plaats heeft kunnen geven. Want denk eraan: hoe graag je je nieuwe vlam ook ziet, enkel hij/zij kan de bagage loslaten. Jij kan helpen, maar je kan het niet in zijn/haar plaats doen.

Wat doe jij om beter om te gaan met de emo-bagage van je nieuwe partner?

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *