UXDE dot Net Wordpress Themes

Je verleden in een nieuwe relatie

op

verleden_nieuwe_ relatie

Je verleden is voorbij, daar kan je nu niets meer aan doen. Maar dat wil niet zeggen dat je er in het heden geen last meer van kan hebben. Hoe weet je of je klaar bent voor een nieuwe relatie? Hoeveel bagage is nog ‘te veel’? En wat als je merkt dat loslaten toch nog niet lukt?

Iedereen heeft wel eens iets onaangenaams meegemaakt. Dat kan gaan van bedrog en overspel tot fysiek misbruik – wat het ook is, zoiets laat zijn sporen na. Toch komt er voor de meesten een moment waarop de gedachte aan een nieuwe relatie geen verschrikking meer is. En dan komen de woorden van Ginger Rogers uit Swing Time (1936) bovendrijven: “I pick myself up, dust myself off and start all over again”. Maar hoe doe je dat?

  • TIP 1: WEES EERLIJK

Je hebt besloten dat je die eerste stap wil zetten? Ga dan eerst even voor de spiegel zitten en kijk jezelf recht in de ogen. Ben je écht klaar om je hart en je leven open te stellen voor iemand nieuw? En ben je ook klaar om eventuele tegenvallers te incasseren? Merk je dat je nog niet helemaal stevig in je schoenen staat, gun jezelf dan nog wat extra tijd. Dat verhoogt gegarandeerd je kans op slagen eens je er wél klaar voor bent.

  • TIP 2: KLEINE STAPJES

Verwacht geen mirakels van een nieuwe relatie. Rome was ook niet op een dag gebouwd! Een stevige en gezonde relatie bestaat uit kleine bouwstenen die je rustig en met veel plezier op elkaar stapelt. Niet door ze allemaal op een korte tijd op een hoopje te gooien.

  • TIP 3: GENIET

Geniet van elke stap die je zet. Dat verhoogt je zelfvertrouwen en geeft je moed om de volgende stap te zetten. Zit iets je niet lekker? Praat er dan rustig over met je partner!

  • TIP 4: DURF PAUZEREN

Omdat je nogal wat hebt meegemaakt, kan het zijn dat je ineens voelt dat je te veel hooi op je vork hebt genomen. Dat is geen reden tot paniek – het is volstrekt normaal! Omring je daarom met mensen die weten wat je hebt meegemaakt en met wie je goed kan praten. Communiceer ook duidelijk met je partner als je even wat ademruimte nodig hebt.

  • TIP 5: STEUN

Soms ontdek je, door het zetten van die grote stap, dat je bagage toch veel zwaarder is dan je zelf dacht, of dat je het moeilijker hebt om het verleden los te laten dan je verwachtte. Als het gewicht van je verleden te zwaar is om alleen te dragen, blijf er dan niet mee zitten en zoek professionele hulp. Het is al lang geen schande meer om een therapeut te bezoeken, en het kan ook heel discreet. Laat je begeleiden en denk eraan: niemand voelt zich graag alleen!

Heb jij ooit bagage uit het verleden moeten loslaten? Heb jij nog andere tips?

 

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *