UXDE dot Net Wordpress Themes

Tien tips voor je eerste e-mail

op

Tien_tips_voor_je_eerste_e-mail_big

Bij online daten is de eerste stap zetten vaak het moelijkst. Wat schrijf je naar iemand met een leuk profiel? Hieronder vind je vijf do’s en vijf don’ts om je kansen met je allereerste e-mail drastisch te vergroten.

Een bericht sturen naar iemand waar je interesse in hebt, is vaak moeilijk omdat je nog maar heel erg weinig weet van de persoon waar je een gesprek mee begint. Bovendien ligt er op een eerste bericht veel meer druk dan op een tweede of derde, want dit bepaalt of iemand met jou in contact wil komen of niet. Daarom moet een eerste bericht een  goede indruk maken.

Hieronder vind je vijf valkuilen waar je voor moet opletten als je dat eerste bericht schrijft:

  1. Lengte: Als jij zijn/haar profiel leuk vindt, dan zullen er anderen zijn die dat ook vinden. Niemand heeft tegenwoordig tijd om een lang bericht te lezen, zorg er dus voor dat dat van jou er meteen uitspringt! Dat doe je niet door een epistel te schrijven over je hobby’s.
  2. Spellingfouten: net als op je profiel, zorg je er best voor dat er in je eerste bericht geen spellingfouten staan. Als je niet even de spellingchecker van je computer gebruikt, dan heb je duidelijk niet veel moeite in het bericht gestoken.
  3. Te formele zinnen: dit geldt vooral als je jongere mensen wil aanschrijven. Die zijn het, dankzij sms en chat, niet gewend te worden aangesproken met ‘geachte’.
  4. Je telefoonnummer al doorgeven: dit komt behoorlijk opdringerig over. Niet doen dus!
  5. Voorbeelden kopiëren: het is wel handig om online een voorbeeld te zoeken voor je eerste bericht, maar wat je ook doet, kopieer nooit klakkeloos diezelfde tekst! Als jij het bericht kon vinden op het web, dan kan de ontvanger van je bericht dat ook…

Heb je deze valkuilen vermeden, maar weet je nog altijd niet goed wat je dan wél moet doen? Hieronder vind je vijf tips voor een geslaagd eerste bericht als je wil daten.

  1. Stel een vraag: het is leuk te lezen dat jij de moeite hebt gedaan om zijn/haar profiel eens grondig te bekijken. Dat toont dat je oprecht interesse hebt. Stel daarom in je eerste mail een vraag over iets dat je op het profiel las.
  2. Vertel over iets gemeenschappelijks: stel, je bent allebei gek op joggen. Dan is het gemakkelijk om iets grappigs te vertellen dat je tijdens je laatste jogronde hebt gezien. Zo maak je duidelijk dat jullie een gemeenschappelijke interesse hebben, en kan hij/zij antwoorden met een eigen anekdote. Zo gaat de bal aan het rollen!
  3. Maak een mopje: iedereen houdt van een beetje humor. Vertel iets grappigs (geen vunzige mopje uiteraard) en hou het licht. Een mopje is ook gemakkelijker om op te reageren dan een monoloog over salsadansen.
  4. Geef een complimentje: vermijd ‘je hebt een mooie profielfoto’ (dat betekent: ik schrijf je alleen omdat je er knap uitziet), maar geef hem/haar een oprecht compliment. Daarvoor moet je het profiel goed bekijken natuurlijk.
  5. Schrijf meerdere profielen aan: om de druk wat te spreiden en je kansen te vergroten, schrijf je best op dezelfde dag meerder profielen aan. Zo zit je niet hoopvol te wachten op een berichtje van die ene, en is de teleurstelling minder groot als je eens een negatieve reactie krijgt.

Heb jij nog tips voor een eerste e-mail?

 

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *